Förlaget Faethon

Förlaget Faethon

Bokförlaget Faethon är tidskriften Aiolos tvilling. På samma sätt som tidskriften vill fördjupa essäistiken ämnar förlaget att med en noga utvald utgivning bidra till det intellektuella samtalet genom att publicera böcker vi upplever måste finnas tillgängliga på svenska. Både nytryck av otillgänglig litteratur och introduktioner av viktiga författare och filosofer.

Aktuella titlar

 • SIMKA: inventarium

  SIMKA är Simon Häggblom och Karin Lind – två konstnärskap som öppnar sig mot varandra och bildar ett tredje. Genom ett brett urval bilder, texter och perspektiv ges här överblick och inblick i ett dynamiskt konstnärskap vars höga produktivitet gränsar till frenesi.

 • Varmt hjärta, kylig blick: 24 essäer

  Från den nederländske författaren Cees Nootebooms penna har en lång rad romaner, diktsamlingar och reseskildringar strömmat, varav flera översatts till svenska. Men hans verk rymmer även rikligt med essäistiska texter. I Varmt hjärta, kylig blick presenteras dessa för första gången i svensk översättning, i ett urval som spänner över nästan 40 års tid och över en rik uppsättning ämnen: konst, resor, språk, film, litteratur med mera.

 • Mahler: en musikalisk fysionomi

  Med denna bok inleds en ännu pågående omvärdering av Gustav Mahlers musik. Det är också en bok som intar en särställning i Theodor W. Adornos författarskap. Mer än någon annanstans sätter Adorno här sin filosofi på spel i mötet med musiken. Den »långa blick« han finner hos Mahler är också hans egen, vänd bakåt i ett försök att frilägga en annan relation mellan det förflutna och nuet.

 • Paradoxografi: Strindbergs sena verk

  Paradoxografi: Strindbergs sena verk öppnar en rad olika ingångar till den svenska litteraturens kanske allra mest centrala författarskap.

 • Världens yttersta platser – judiska spår

  I Världens yttersta platser – judiska spår reser Peter Handberg i Alfred Döblins spår på jakt efter spillrorna av det judiska Centraleuropa som den tyska författaren skildrade i sin bok Resa i Polen på 1920-talet. Vad dröjer sig idag kvar av Förintelsen? Vilka rester av judiskt liv återstår? Vilka minnen bär människor på? Handberg intervjuar ögonvittnen, besöker platser för nästan bortglömda massakrer och umgås med levande och döda representanter för ett judiskt Europa. Resultatet: en skakande inblick i ett enormt, alltjämt obearbetat, europeiskt trauma. Nominerad till augustpriset för bästa fackbok 2019.