Om tidskriften

Aiolos ägnar sig åt litteratur, konst, filosofi och humaniora och är ett forum för den fördjupande essän. Tidskriften etablerades 1995 och ges sedan 2015 ut av kulturföreningen Faethon.

“Aiolos” är ett grekiskt ord med dubbla ordklasser. Lägger du betoningen på ordets första stavelse blir det namnet på vindarnas vårdnadshavare, öriket Aioliens kung, känd för att ge Odysseus en god medvind hem och övriga vindar i en oxsäck. Väljer du att i stället betona den andra stavelsen får du ett adjektiv med betydelser som flink, brokig, glansig, snabb, föränderlig, smidig, glittrande, hal, färgskiftande, lömsk och mångtonande. En variant av ordet återfinns i eolsharpan, en gammal teknik för att få vindar att sjunga (se bild).

Aiolos utnämndes 2021 till årets kulturtidskrift 2021. Läs mer om priset hos Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter.

Redaktion

Huvudredaktion

Håkan Trygger, [email protected]
Niklas Haga, [email protected]

Övrig redaktion

Daniel Pedersen
Anders Lindström

Redaktionsråd

Victoria Fareld, Hedvig Härnsten, Rebecka Kärde, Charlie Malmberg, Sofia Nilson Warkander, Sven-Olov Wallenstein, Charlotta Weigelt och Lydia Wistisen.

Försäljning

Alla nummer från 2015 och framåt går att beställa i bokförlaget Faethons webbutik. Intresserad av att läsa ännu mer Aiolos? De flesta nummer som har publicerats under tidskriftens fyra decennier finns på lager. Kontakta oss för mer information och för att beställa nummer.

Kontakt

Använd formuläret nedan för att kontakta oss. Alla fält är obligatoriska.

Följ oss i sociala medier

Om webbplatsen

Webbplatsen är designad och utvecklad av webbyrån Conlumina.

Tillgänglighet

Det är vår ambition att vara tillgängliga för en så bred publik som möjligt. Webbplatsen är därför tillgänglighetsanpassad enligt riktlinjerna WCAG 2.1 AAA. Alla komponenter är designade enligt WAI-ARIA-mönstret och går att kontrollera via tangentbordet.