Om tidskriften

Om tidskriften

Aiolos ger plats åt litteratur, konst, filosofi och humaniora och är ett forum för den fördjupande essän. Tidskriften etablerades 1995 och utkommer med fyra nummer per år. Sedan 2015 ges den ut av kulturföreningen Faethon.

”Aiolos” är ett grekiskt ord med dubbla ordklasser. Lägger du betoningen på ordets första stavelse blir det namnet på vindarnas vårdnadshavare, öriket Aioliens kung, känd för att ge Odysseus en god medvind hem och övriga vindar i en oxsäck. Väljer du i stället att betona den andra stavelsen får du ett adjektiv med betydelser som flink, brokig, glansig, snabb, föränderlig, smidig, glittrande, hal, färgskiftande, lömsk och mångtonande. En variant av ordet återfinns också i eolsharpan, en gammal teknik för att få vindar att sjunga (se bild).

Efter två föregående nomineringar har Aiolos utnämnts till årets kulturtidskrift 2021! Tredje gången gillt! Läs mer om priset hos Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter.Huvudredaktion
Håkan Trygger, hakan@faethon.se
Niklas Haga, niklas@faethon.se

Övrig redaktion
Daniel Pedersen
Anders Lindström

Redaktionsråd
Victoria Fareld, Hedvig Härnsten, Rebecka Kärde, Charlie Malmberg, Sofia Nilson Warkander, Sven-Olov Wallenstein, Charlotta Weigelt och Lydia Wistisen.

Försäljning
Alla nummer från 2015 och framåt går att beställa i bokförlaget Faethons webbutik. Intresserad av att läsa ännu mer Aiolos? De flesta nummer som har publicerats under tidskriftens fyra decennier finns på lager. Kontakta oss för mer information och för att beställa nummer.

Kontakt
Använd formuläret nedan för att kontakta oss. Alla fält är obligatoriska.

Följ oss i sociala medier