Förlaget Faethon

Förlaget Faethon

Bokförlaget Faethon är tidskriften Aiolos tvilling. På samma sätt som tidskriften vill fördjupa essäistiken ämnar förlaget att med en noga utvald utgivning bidra till det intellektuella samtalet genom att publicera böcker vi upplever måste finnas tillgängliga på svenska. Både nytryck av otillgänglig litteratur och introduktioner av viktiga författare och filosofer.

Aktuella titlar

 • Världens yttersta platser – judiska spår

  I Världens yttersta platser – judiska spår reser Peter Handberg i Alfred Döblins spår på jakt efter spillrorna av det judiska Centraleuropa som den tyska författaren skildrade i sin bok Resa i Polen på 1920-talet. Vad dröjer sig idag kvar av Förintelsen? Vilka rester av judiskt liv återstår? Vilka minnen bär människor på? Handberg intervjuar ögonvittnen, besöker platser för nästan bortglömda massakrer och umgås med levande och döda representanter för ett judiskt Europa. Resultatet: en skakande inblick i ett enormt, alltjämt obearbetat, europeiskt trauma. Nominerad till augustpriset för bästa fackbok 2019.

 • Resa i Polen

  År 1924 gav sig den tyske författaren Alfred Döblin ut på resa i Polen. Orsaken: det föregående årets pogromer. Följden: en litterär skildring av judiskt gatuliv i en mängd städer, med sidor befolkade av rabbiner, gatuhandlare, skolpojkar, barberare, musiker. Döblins resa är berättelsen om en idag försvunnen värld, om en helt ofattbar mänsklig och kulturell förlust för Europa.

 • Drottning av England

  "Jag föreställer mig boken som en byggnad. En boksida är ett rum. Framsidan är fasaden. Om det följande står allena på en sida: älskar Så finns det inget annat i detta rum. Du kan stå kvar och begrunda detta eller gå vidare. Bilderna i andra rum kastar ljus över bilderna i andra rum, ånyo. älskar inte Detta handlar inte om prosa, utan snarare dikt, och inte den enskilda dikten, utan samlingen eller sviten."

 • Mirjams resa hennes klännings isstavs larv

  Mirjams resa hennes klännings isstavs larv är resultatet av poeten Eva Kristina Olssons intensiva umgänge och läsning av Mirjam Tuominen under mer än tjugo år. En lyrisk dialog, en spegling, ett samtal mellan två poeter.

 • Inger Christensen

  Den danska poeten Inger Christensens (1935–2009) efterlämnade papper har äntligen blivit tillgängliga för allmänheten; höstens 300-sidiga Aiolosnummer är vigt åt detta rika material och åt Christensens vidunderliga poetiska värld i största allmänhet.