Förlaget Faethon

Förlaget Faethon

Aiolos har anknytning till Faethon, ett bokförlag som ger ut essäistik, filosofi, humaniora och noga utvald skönlitteratur.

Aktuella titlar

 • Dr Mabuses ansikte

  Den moderna populärkulturen är full av superskurkar och onda genier. Men över dem alla svävar, likt en djävulsk gas, förbrytarnas förbrytare: dr Mabuse. I denna essä ser Torbjörn Elensky den sinistre doktorn i synen och spårar konturerna av en Mabusegestalt som idag är högaktuell i all sin mångtydighet.

 • Dr Mabuse, spelaren

  Det är tidigt 1920-tal. Första världskriget är över och nätterna i den unga Weimarrepubliken fylls av odåd och illegalt spelande. I München har allmänne åklagaren Norbert von Wenk beslutat sig för att röja upp bland stadens spelhålor. Men där ute i natten finns en dold makt ...

 • Efter Sovjet?

  Vad är "det postsovjetiska"? Med texter av: Alla Gorbunova, Boris Buden, Boris Groys, Dmitrij Danilov, Elena Sjvarz, Irina Sanomirskaja, Jevgenij Grisjkovets, Johan Öberg, Johanna Lindbladh, Jurij Bujda, Katja Kapovitj, Maria Lind, Mattias Ågren, Maxim Grigoriev, Tatjana Moskvina, Tora Lane och Viktor Pelevin. Och med konst av: Andrej Monastyrskij, Arseny Zhilyaev, Asya Marakulina, Chto Delat, Igor Makarevitj, Jelena Jelagina, Mikhail Tolmachev, Mitya Zilberstein, Nikita Seleznev, Pavel Otdelnov, Taisia Korotkova, Taus Makhacheva och Vladislav Kruchinsky.

 • Utsökt kadaver

  Utsökt kadaver är en dystopisk skildring av en framtid där ett dödligt virus lett till att alla djur har utplånats. Förlusten av slaktdjuren har dock inte fått köttätandet att upphöra. Tvärtom. För att tillfredsställa efterfrågan på kött har man börjat avla fram människor till slaktindustrin.

 • Oroonoko eller Den kunglige slaven

  Under lång tid var Oroonoko ett förbisett litterärt verk. Sedan slutet av 1900-talet har dock boken åter uppmärksammats och betraktas idag som en klassiker. Många läsare har fascinerats och upprörts av boken som är en viktig källa för kunskapen om kolonialismens och slaveriets historia.