Förlaget Faethon

Förlaget Faethon

Bokförlaget Faethon är tidskriften Aiolos tvilling. På samma sätt som tidskriften vill fördjupa essäistiken ämnar förlaget att med en noga utvald utgivning bidra till det intellektuella samtalet genom att publicera böcker vi upplever måste finnas tillgängliga på svenska. Både nytryck av otillgänglig litteratur och introduktioner av viktiga författare och filosofer.

Aktuella titlar

 • Samlade skrifter I

  En volym innehållande Birgitta Trotzigs tre första böcker: Ur de älskandes liv (1951), Bilder (1954) och De utsatta (1957). Med kommentarer av Anna Cavallin, Daniel Pedersen respektive Ulf Olsson samt ett förord av Agnetha Pleijel.

 • Jakob Fatalisten

  Jakob och hans herre adelsmannen är på resa på franska landsbygden. Herren får tråkigt och begär att av sin talföre tjänare att denne ska berätta om sina kärlekseskapader. Jakob lyder gärna, men blir avbruten. Oupphörligen blir han avbruten. Av tillfälligheter, upptåg och urspårade resonemang, av allsköns lösa existenser, av författaren själv och av ständigt nya berättelser. Vilka i sin tur avbryts. Oupphörligen. Men vad gör väl det? Allt står ju ändå redan skrivet i den stora rullen därovan. Inte sant?

 • Nunnan

  Som sextonåring sätts Suzanne Simonin mot sin vilja i kloster. När hon försöker fly tar helvetet vid: hon misshandlas, förvägras sömn, svälts, hånas, piskas och utsätts för depraverade närmanden. Upplysningsförfattaren Denis Diderots brevroman är en osande kritik av vettlöst frihetsberövande, hyckleri och maktmissbruk, liksom en indirekt lovsång till människoblivandet.

 • Crash

  När Crash publicerades 1973 vann romanen omedelbart många läsares hjärtan och många kritikers förakt – de senare ansåg att den vittnade om urartad sexualitet och vettlösa perversioner. Men det fanns också de kritiker som hänförda menade sig läsa en studie i teknologins förmåga att omvandla det mänskliga begäret och leda det i oväntade riktningar.

 • Drömberättelse

  Fridolin, familjefar och framgångsrik läkare i det tidiga 1900-talets Wien, lockas sent en kväll med till ett hemligt sällskap vars nattliga orgier just tar vid. Fridolin, och snart också hans hustru, dras in i ett pärlband av förtryckta begär, hemliga passioner och erotiska fantasier. Var går gränsen mellan fantasi och verklighet? Vad gömmer sig bakom alla masker?